X.509 , web siteleri, bireyler veya kuruluşlar gibi kimliklerle kriptografik anahtar çiftlerini güvenli bir şekilde ilişkilendiren dijital belgeler olan açık anahtar sertifikaları için standart bir formattır .
İlk olarak 1988 yılında elektronik dizin hizmetleri için X.500 standartlarıyla birlikte tanıtılan X.509, IETF'nin Açık Anahtar Altyapısı (X.509) (PKIX) çalışma grubu tarafından internet kullanımına uyarlanmıştır. RFC 5280, X.509 v3 sertifikasını, X.509 v2 sertifika iptal listesini (CRL) profiller ve X.509 sertifika yolu doğrulaması için bir algoritma açıklar.
X.509 sertifikalarının yaygın uygulamaları şunlardır:
Kimlik doğrulamalı ve şifreli web taraması için SSL/TLS ve HTTPS
S/MIME protokolü aracılığıyla imzalanmış ve şifrelenmiş e-posta
Kod imzalama
Belge imzalama
İstemci kimlik doğrulaması
Devlet tarafından verilen elektronik kimlik
Her X.509 sertifikası, konuyu , sertifikayı veren CA'yı ve sertifikanın sürümü ve geçerlilik süresi gibi diğer gerekli bilgileri belirten alanlar içerir .
Ayrıca, v3 sertifikaları, kabul edilebilir anahtar kullanımları ve bir anahtar çiftini bağlamak için ek kimlikler gibi özellikleri tanımlayan bir dizi uzantı içerir.
Sıkça Sorulan Sorular
X.509 sertifikası nedir?
X.509 , web siteleri, bireyler veya kuruluşlar gibi kimliklerle kriptografik anahtar çiftlerini güvenli bir şekilde ilişkilendiren dijital belgeler olan açık anahtar sertifikaları için standart bir biçimdir . RFC 5280, X.509 v3 sertifikasını, X.509 v2 sertifika iptal listesini (CRL) profiller ve X.509 sertifika yolu doğrulaması için bir algoritma açıklar.
X.509 sertifikaları ne için kullanılır?
X.509 sertifikalarının yaygın uygulamaları arasında kimlik doğrulamalı ve şifreli web taraması için SSL/TLS ve HTTPS , S/MIME protokolü aracılığıyla imzalanmış ve şifrelenmiş e-posta, kod imzalama , belge imzalama , istemci kimlik doğrulaması ve devlet tarafından verilen elektronik kimlik yer alır .
Not: her türlü soru ve sorunlarınız için bize WP veya Destek hattımızdan ulaşabilirsiniz.